Tuesday, July 3, 2012

Tort bezowy z truskawkami i kremem z serka mascarpone

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca.Tutaj w Islandii truskawki są dość drogie i tylko eksportowane.Nie ma krajowych truskawek-zbyt chłodny klimat.Pocieszam się,że już niedługo będę na wakacjach w Polsce i być może jeszcze się załapię na prawdziwe truskawki.Ogromna tęsknota mnie czasami dopada za owocami prosto z krzaczka lub drzewa.Cudownie jest jeść świeże czereśnie,gruszki,śliwki,maliny czy truskawki.Oj,tęsknoty wracają wciąż.
Ponizej kolejna odsłona moich torcikow bezowych-tym razem z truskawkami i kremem z serkiem mascarpone.Pychotka!Zapraszam! :-))



Składniki:

Bezowe blaty:
  • 250g białek
  • 300g cukru
  • 150g cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Krem z serka mascarpone:
  • 250g serka mascorpone
  • 500ml śmietanka kremowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 750g truskawek






Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.

Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.

Krem.Z żółtka i cukru ubić kogel mogel na biały krem.Dodać serek marcarpone i zmiksować.Oddzielnie ubić bitą śmietanę i delikatnie połączyć z kremem z mascarpone.

Na pierwszy blat rozsmarować 1/4 porcji kremu, na krem rozłożyć 250g pokrojonych w grube plastry truskawek.Na truskawki nałożyć 1/4 porcji kremu.Przykryć drugim blatem bezowym.Na wierzch rozsmarować  resztę kremu.Przekrawać na pół truskawki i fantazyjnie ułożyć na wierzchu.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego!



11 comments:

  1. Wspaniałe! ślinka cieknie na sam widok!

    ReplyDelete
  2. oj słabiutki ten przepis bo trochę niedokładny - piana bez cukru ma być sztywna czy stezona w innym stopniu 10 jaj do wyrzucenia, nigdy więcej!!!!

    ReplyDelete
  3. Piana bez cukru ma być spieniona,ale nie sztywna.Dopiero po dodaniu cukru trzeba ubijać tak długo,aż powstanie sztywna cukrowa piana.Przepis wydaje mi się czytelny.Przykro mi,że nie wyszło.Proszę pamiętać,że w pianie nie może być ani grama żółtka-inaczej się nie ubije,Pozdrawiam.Sylwia

    ReplyDelete
  4. I really like looking through an article that will
    make men and women think. Also, many thanks for
    allowing for me to comment!

    my site; Kat

    ReplyDelete
  5. soc niesamowicie pysznego! bardzo, bardzo dziękuję za przepis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Olu.Cieszę się ,że smakowało!

      Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete