Thursday, May 24, 2012

Shortbread klasyczne-lepsze od Walkersów!


Kto próbował kiedyś słynnych szkockich Walkersów??Pysznych maślanych  ciasteczek,bardzo kruchych.Obecnie jest kilka ich  rodzajów,na przykład z czekoladą,z orzechami,imbirem czy żurawiną.Kiedy mieszkałam w Wielkiej Brytanii często kupowałam je na prezenty jeszcze na lotnisku.Nie należą one do tanich zakupów muszę przyznać-mała paczuszka kosztowała 6 lat temu jakieś 2-3 funty.Ciekawe ile teraz kosztują??Aż się boję sprawdzić.Jedno jest pewne- są to najpyszniejsze maślane ciasteczka jakie kiedykolwiek jadłam i na pewno nie będę już ich kupować.Robię je z tego przepisu od kilku lat i zawsze wychodzą super.Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera,'' Cook with Jamie''.Polecam lekturę,bardzo udana.A tymczasem zapraszam na shortbready!!





Składniki:


250 g masła niesolonego o temperaturze pokojowej
125g cukru
250g mąki pszennej,przesianej
125g mąki kukurydzianej


Rozgrzać piekarnik do 150 stopni celcjusza.Wyłożyć kwadratową formę o boku 22 cm papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.Utrzeć masło z cukrem na lekko gładką masę.Dodać obydwie mąki i wymieszać drewnianą łyżką.Następnie szybko zagnieść ciasto ręką.Wylepić formę ciastem i spłaszczyć ręką.Ponakuwać widelcem.Piec około 50 minut aż ciasto nabierze jasno złotego koloru.Jeszcze ciepłe posypać cukrem.Kroić na prostokaty bądź kwadraty.

Smacznego!! 



8 comments:

  1. Piekłam raz i była to kompletna porażka (przepis z potwornie ogromną ilością masła). Może jeszcze kiedyś się skuszę i spróbuję;)

    ReplyDelete
  2. muszę w końcu się za nie zabrać, bo kusi mnie swym wyglądem

    ReplyDelete
  3. Panno Malwinno,wlasnie ich jest taki urok,ze maja duzo masla-stad wlasnie ich niesamowity smak!!Skus sie skus!! Sa pyszne!

    ReplyDelete
  4. Nigdy nie jadłam ani nie piekłam, ale kruche ciasteczka kocham, więc przepis koniecznie do wypróbowania! :)

    ReplyDelete
  5. Justko,jak kochasz kruche ciasteczka to na pewno ten przepis jest dla Ciebie idealny!

    ReplyDelete
  6. Piekłam i też byłam zakochana w ich smaku. Rzeczywiście bardzo kruche, maślane, rozpływające się w ustach. Apetyczne fotki :).

    ReplyDelete
  7. Hmm, kupne należą do naszych ulubionych ciastek, więc musimy koniecznie spróbować upiec je sami!

    ReplyDelete
  8. Nie jadłam Walkersów, ale skoro te są jeszcze lepsze...to musi coś znaczyć :)

    ReplyDelete