Saturday, April 21, 2012

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa-czysta czekoladowa rozkosz.I wcalę nie żartuję!Dla tych co uwielbiają czekoladę to niesamowita przygoda.Kruchutki spód i aksamitne czekoladowe nadzienie.Tajemnicą tej tarty jest jakość czekolady!! Musi być absolutnie najlepsza! Reszta to "kaszka z mleczkiem".Trochę należy poczekać na konsumpcję,gdyż tarta ta musi  się bardzo dobrze schłodzić.Serdecznie zapraszam do wypróbowania!!







Składniki na tartę o średnicy 30cm:

Spód:

125g masła niesolonego
100g cukru pudru
szczypta soli
250g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżka zimnego mleka lub wody

Nadzienie:

315ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
szczypta soli
115g masła niesolonego
455g czekolady dobrej jakości-połamanej
50 ml mleka

Spód.Masło,cukier i sól zmiksować-nie za długo.Dodać mąkę i żółtka.Rozcierać palcami tak aby powstała kruszonka.Na koniec dodać mleko lub wodę i szybko zagnieść ciasto.Uwaga!!Nie wyrabiać ciasta długo gdyż ciasto będzie się kurczyć  w trakcie pieczenia i zrobi się gumowate.Uformować gotowe ciasto w wałek i schładzać przez przynajmniej godzinę. 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Posmarować formę do tarty masłem.Rozwałkować ciasto na około 5mm grubości.Nawinąć na wałek i delikatnie rozwinąć na formę. Docisnąć ciasto dokładnie do formy, a końce zwisające odkroić nożem.Ponakuwać ciasto widelcem.Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać suchy groch.Robimy to po to aby ciasto nam nie urosło.Piec około 15 minut-do złotego koloru.

Upieczony spód dokładnie schłodzić.

Nadzienie:Do garnka wlać śmietankę,wsypać cukier i sól.Zagotować.Zdjąć z gazu i do śmietanki dodać  czekoladę i masło.Mieszać tak długo aż czekolada i masło zupełnie się rozpuści i dobrze połączy.Na koniec dodać zimne mleko.Ponownie wymieszać.Najlepiej wszystko mieszać metalową rózgą.Gotowe czekoladowe nadzienie wylać na upieczony schłodzony spód i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Smacznego!!








22 comments:

  1. biorąc pod uwagę to, jak wygląda i jaka jest czekoladowa... biorę!

    ReplyDelete
  2. To jest obłęd :D Ta czekolada wygląda jak milion dolarów. Spływa.......kusi...... PPzdrawiamy Tapenda

    ReplyDelete
  3. Hmm, hmm, hmmm, obłędnie cudna czekoladowa rozkosz!

    ReplyDelete
  4. samo zdjęcie zachęca...kusisz:)

    ReplyDelete
  5. Jeszcze raz zachęcam do wypróbowania!! Dziękuję za miłe komentarze!!

    ReplyDelete
  6. Ileż tu czekolady! to MUSI być przepyszne!!:)

    ReplyDelete
  7. Hm...wyglada cudnie , smakować musi obłędnie...ale poddaję się !Sernik orzechowo-czekoladowy nie wyszedł mi tzn. jadalny był ale mało słodki ( dobre - czekoladowy i mało słodki - wersja dla cukrzyków :-)A tak serio nie mam żadnych szans z moja szwagierką - mistrzynia słodkości ....Odpadam w przedbiegach :-(

    ReplyDelete
  8. Zrobiłam i muszę przyznać, że bardzo dobra, ozdobiłam truskawkami, orzechami laskowymi w karmelu i nerkowcami - rodzina była zachwycona :) Nadzienie trochę zbyt płynne mi wyszło, więc następnym razem dodam połowę zalecanego mleko. Ogólnie rewelacja !!

    ReplyDelete
  9. Cieszę się,że wyszło.A co do masy,trzeba tartę porządnie schłodzić przed podaniem w lodówce.Pewnie też zależy od jakości czekolady.Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  10. Jaka czekolada ma być mleczna czy gorzka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Czekolada o masie kakaowej minimum 60%.Może być gorzka,ale ja dodaje półsłodkiej.Pozdrawiam.

      Delete
  11. Ja uzylam czekolady polslodkiej,specjalnej do wypiekow.To zalezy od gustu.Najlepsza jest czekolada ktora ma minimum 60% masy kakaowej.Jak bylam w Polsce uzywalam czekolady Wedla.

    ReplyDelete
  12. Przy takiej ilosc skladnikow na mase ona nie zastyga niestety:-/ wlozylam do zamrazalnika i zobaczymy rano

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesli wszystkie skaldniki zostaly dobrze odmierzone i dobrej jakosci to masa powinna wyjsc jak moja!!Pozdrawiam serdecznie!

      Delete
  13. czekolada ma być mleczna czy gorzka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najlepsza jest półsłodka!!Przepraszam za opóźnienie z odpisaniem na pytanie.

      Delete
  14. bardzo fajny przepis ale spód twardy jak nie wiem co...:/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciasto robi się twarde kiedy wyrabiasz zbyt długo rękoma.Zagniatać ciasto trzeba bardzo szybko inaczej po upieczeniu będzie twarde.Spróbuj jeszcze raz.Pozdrawiam serdecznie!

      Delete
  15. Z racji tego, że póki co jestem laikem w kuchni, proszę o podpowiedź jeśli chodzi o masło niesolone.. Gdzie mogę takie kupić i ewentualnie czy można je czymś innym zastąpić (margaryna do pieczenia?)
    Z góry dziękuje za odpowiedź.

    ps
    Nie lubie piec 'słodkich' dań, ale zdjęcie tak kusi, że muszę sprobować!

    ReplyDelete
    Replies
    1. W Polsce raczej wszystkie masła są niesolone.Margaryny ja nie używam z powodów smakowych.A gdzie mieszkasz??
      Pozdrawiam.Sylwia

      Delete
    2. Okej, dziękuje za radę. Myślałam, że to coś bardziej wymyślnego :)
      ps
      Jestem z PL (Rzeszów).

      Pozdrawiam
      Wiola

      Delete
  16. Dziękuję za przepis. Zdjęcia mojej tarty znajdują się tutaj: http://adres-niepotrzebny.blogspot.com/

    ReplyDelete