Wednesday, November 16, 2011

Almond Thins (migdałowe chrupiące ciasteczka)

 
 
Ucieszyłam się niezmiernie kiedy znalazłam ten przepis.Uwielbiam cieniutkie,chrupiące ciasteczka.Są  bardzo delikatne i mają smak migdałów.Idealne z filiżanką kawy,herbaty czy też gorącej czekolady.Są tak wciagające,że mój mąż wczoraj późnym wieczorem połknął całą miseczkę.Ja staram się ograniczać słodycze,ale tym razem sie nie udało.
 
 







Składniki na około 80-90 ciasteczek:


  • 115g masła niesolonego
  • 300g cukier brązowy- demarara
  • 80ml wody
  • 325g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 85g cieniutko pokrojonych migdałów (płatki migdałowe)

Do garnka włożyć: masło,cukier,cynamon i wodę.Na gazie mieszać zawartość aż do rozpuszczenia masła.Uwaga!-nie doprowadzić do wrzenia.Cukier też lepiej jak sie nie rozpuści do końca-ciasteczka bedą bardziej chrupiące!
Zdjąc garnek z gazu i wsypać mąkę,sodę i migdały.Dokładnie wymieszać.
Wyłożyc folią spożywczą keksówkę i masę wyłożyć,dokładnie wygladzając wierzch.Wstawić do lodówki bądź zamrażalnika i porządnie schłodzić.

Rozgrzac piekarnik do 160 stopni celcjusza.

Schłodzoną masę wyjąć z formy i bardzo cieniutko kroić.Uwaga! Nóż musi byc bardzo ostry bądź tez z ząbkami.(patrz zdjęcie poniżej).





Pokrojone ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach.Piec około 15 minut z każdej strony.

Smacznego!!