Sunday, October 30, 2011

Placek kokosowo,morelowy z posmakiem limonki

Zastanawiałam się co zrobić na urodzinowy słodki podarunek dla pewnej zaprzyjaźnionej trzyletniej dziewczynki?? Znalazłam przepis na orzeźwiający, zdrowy placek z kokosem,morelami i limonką.W przepisie podane były aż 3 limonki,ale ja ten przepis zmodyfikowałam i dodałam  mniej limonek a więcej cukru.Dzieci wolą bardziej słodkie ciasta,no chyba,żę ciasto owo dedykowane jest tylko i wyłącznie dla dorosłych.A oto moja propozycja,wersja bardziej słodka!!



Składniki na spód (forma 23cm x 33cm):
  • 115g masła niesolonego
  • 50g cukru demarara (może być i biały cukier)
  • 165g mąki pszennej
Składniki na nadzienie morelowe:
  • 455 g suszonych moreli (posiekanych grubo)
  • skórka starta z jednej limonki + sok z limonki
  • pół szklanki cukru
  • 150ml wody
Składniki na kokosową chmurkę:
  • 2 duże jaja
  • 160ml kokosowej śmietanki (można dodać mleko kokosowe,ale wtedy trzeba dodać więcej wiórków kokosowych)
  • 75g cukru
  • 150g wiórków kokosowych
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:do miski wrzucić miękkie masło i cukier-ubijać mikserem przez 3-4 minuty aż uzyskamy kremową konsystencję.Dodać mąkę i zmiksować dokładnie do uzyskania drobnej kruszonki.
Wysypać kruszonkę do formy i dokładnie docisnąć.Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Morelowe nadzienie: do garnuszka wrzucić sok i startą skórkę z limonki,morele,cukier i wodę.Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować do miękkości.Często mieszać i uważać aby sie nie przypaliło.Jeśli jest zbyt gęste to dodać odrobinę wody.Zmiskować ręcznym blenderem bądź też dokładnie przecisnąć przez sito.Konsystencja powinna być dobrej marmolady.Wystudzić.
Na przestygnięty spód rozsmarować morelowe nadzienie.
Kokosowa chmurka:Ubić jaja,po czym dodać kokosową śmietankę,cukier i wiórki.Wszystko dokładnie zmiksować.Jak jest zbyt rzadkie-dodać więcej wiórków kokosowych.
Wyłożyć kokosową chmurkę na morelowe nadzienie.Piec w piekarniku 40-45 minut bądź do uzyskania złotego koloru.Można posypać cukrem pudrem (opcjonalne).Ostudzić i kroić w prostokąty.
Smacznego!!