Monday, October 24, 2011

Babka bananowa z migdałowo-cynamonową kruszonką

 

 
Zawsze miałam ten problem, co zrobić z bananami, które bananów nie przypominają?Mają czarną skórkę i w pierwszej chwili nadają się tylko do wyrzucenia.Ilu z Was posłużyło się odruchem i z impetem umieściło wysłużone banany w koszu??Nic bardziej błędnego.Tart factory wykorzystuje stare banany i robi smaczną babkę bananową.Pachnie bananami,cynamonem i migdałami.Można ją kroić na kromki i smarować masłem.Świetna do śniadania i nie tylko...:-)
Babka bananowa z migdałowo-cynamonową kruszonką

 

Babka bananowa z migdałowo-cynamonową kruszonką

 

 
Składniki na kruszonkę:

  • 32g cukru demarara bądź innego brązowego cukru
  • 32g masła niesolonego (temperatura pokojowa)
  • 15g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 65 g mąki

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła niesolonego
  • 250g cukru
  • 2 duże jaja
  • 350 g bananów zmiksowanych (najlepiej ręcznym blenderem bądź widelcem)
  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotować kruszonkę.Umieścić cukier brązowy,masło i migdały w misce.Zmiksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji.Dodać cynamon, wanilię i mikserem połączyć.Nastepnie dodać mąkę i wyrabiać ręką tak aby powstała kruszonka.Odstawić na bok.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wysmarować masłem i posypać mąką formę keksówkę.

Umieścić masło w misce i mikserem zmiksować do momentu aż masło będzie miękkie.Dodać cukier i ucierać z masłem aż masa będzie puszysta.Następnie dodać jaja,jedno po drugim,ubijając dokładnie po każdym dodaniu.

Dodać banany i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać makę,sodę oraz sól i porządnie zmiksować.

Wlać gotowe ciasto do formy keksówki,na wierzch posypać kruszonką.Piec przez 1 godz.Sprawdzić wykałaczką czy środek jest suchy.

Smacznego!