Wednesday, June 8, 2011

Tarta orzechowa-z orzechami włoskimi!!!

Tarta orzechowa doczekała sie debiutu.Przepis zapożyczony z jednej z najlepszych paryskich cukierni...rozpływa sie wręcz w ustach.Ciekawe czy innym też będzie smakowała? Nadzienie zrobiłam z orzechów włoskich,jaj,śmietany,cukru i mocnej kawy,a sam spód zrobiony tradycyjnie z kruchego ciasta.



Moje mysli wciąż oscylują wokół jednego pytania,czy to co robię ma jakis sens??Czy spełnią się moje marzenia aby otworzyć własną cukiernie z różnymi rodzajami tartami,tartletkami i ciasteczkami?? Od czego sa marzenia??hmm...podobno jak sie bardzo czegoś chce to wszystko można zrobić.Chęci są,ale trochę brakuje czasu bądź też dobrego zorganizowania.



Zobaczymy-czas pokaże,a tymczasem będę wypróbowywac nowe przepisy...przyjdzie taki czas,ze tart factory bedzie nie tylko marzeniem ,ale stanie sie  też radością dla innych.Tego ostatniego najbardziej życzyłabym sobie.





Składniki na ciasto ( na formę do tart-25 cm średnicy):
  • 150g masła niesolonego
  • 3/4/łyżeczki soli
  • 240g mąki pszennej
  • 30g mielonych migdałów
  • 85 g cukru
  • 1 jajo

Składniki na farsz:
  • 70g cukru
  • 100g śmietany 30%
  • 120 ml mocnej kawy
  • 45g masła niesolonego
  • 75g cukru brązowego
  • 200g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać masło,sól,60g mąki,migdały i cukier-wszystko razem posiekać nożem.Dodać jajo i dokładnie wymieszać.Na koniec wsypać pozostałą makę i szybko wyrobić ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki.Najlepiej rozłożyć papier do pieczenia,podsypać go  mąka i rowałkować ciasto na około 1/3cm grubości.Ostrożnie przewrócić papier z ciastem do góry nogami i szybko przenieść na posmarowaną wczesniej formę.Przycisnąć dokładnie ciasto do formy a następnie odkleić papier.Chłodzić ciasto w formie przez pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.Wyłożyć ciasto nowym papierem do pieczenia i wsypać suchy groch lub ryż do obciążenia.Piec ciasto przez 15 minut,po czym ostrożnie wyjąć papier z grochem i dopiekać przez kolejne 5 minut do uzyskania złotego koloru.Wyjąć ciasto z piekarnika i podkręcić temperaturę do 220 stopni.
Nadzienie.Ubić jaja,cukier i śmietanę drewnianą łyżką.Dodać kawę,masło,brązowy cukier i orzechy.Mieszać do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Ostrożnie wlać farsz do upieczonego ciasta.Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 stopni i piec 40-45minut.Ostudzić i posypać cukrem pudrem.Udekorować połówkami orzechów.
Smacznego!