Sunday, October 16, 2011

Pomarańczowa tarta

Przyszedł czas na moją ulubioną tartę-tartę pomarańczową.Oczywiście jak przystało na tartę spód jest ciastem kruchym-po wielu próbach udało mi się w końcu znaleźć idealny przepis na kruchy spód.Ciasto po upieczeniu jest kruchutkie i bardzo smaczne.Lekko podpieczone ciasto zostało delikatnie posmarowane dżemem z pomarańczy i zalane mieszanką kogla mogla ze smietaną,likieru pomarańczowego,soku z pomarańczy i startej skórki pomarańczowej.Wyszła niesamowita mieszanka smaków- z jednej strony dżem nadaje delikatnej goryczki, z drugiej masa jajeczna custardowej delikatności i na koniec sam sok z likierem, aromatu pomaranczy i alkoholu.



Przepis
Ciasto (na formę do tart o średnicy 22cm):
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • drobno starta skórka z 1/2 pomarańczy

Nadzienie:
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 jajko plus 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 390 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki likieru cointreau
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i sól,dodać masło pokrojone na małe kosteczki.Nożem siekać suche składniki z masłem aż do momentu powstania zacierek.Następnie dodać żółtko i startą skórkę z pomarańczy.Wlać niewielką ilość zimnej wody i zagnieść ciasto.Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto.Ciasto ostrożnie przełożyc do wysmarowanej masłem formy i dokładnie wypełnić wnętrze.Do środka włożyć papierem do pieczenia,wsypac suchy groch lub ryż i schładzać w lodówce 30min.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.
Wyjąć ciasto z lodówki i piec przez 10 min w rozgrzanym piekarniku,następnie wyjąc papier do pieczenia z grochem.Wstawić do piekarnika na kolejne 10 min.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni.Ciasto posmarować dżemem.W misce utrzeć  całe jajo i żółtka z cukrem.Podgrzać śmietanę niemal do wrzenia.Przelać do masy jajecznej,a następnie dolać sok z pomarańczy i likier oraz dodać skórkę z pomarańczy.Starannie wymieszać,wylać na dżem i piec przez 40-45 min.Podawać schłodzone.  

3 comments: